Verkoopgolf zorgt voor terugval truckafzet

De Nederlandse truckmarkt valt dit jaar fors terug. De afzet daalt naar verwachting ruim 20 procent tot een kleine 10.000 trucks. Met de fiscaal gedreven eindspurt van eind 2013 hebben wegtransporteurs veel voor 2014 geplande investeringen in nieuwe Euro VI-trucks naar voren gehaald.

Volgens ING Econmisch Bureau zou zonder deze verstoring de afzet juist 5 procent tot 10 procent hoger uit zijn komen ten opzichte van vorig jaar. Terwijl de truckmarkt een logische correctie doormaakt, laat de trailerafzet dit jaar naar verwachting een groei van zeker 15 procent zien. Dit wijst erop dat er na een ‘truckjaar’ onder investeerders nu sprake is van een ‘trailerjaar’.

Europabreed (EU) is de truckafzet in de eerste helft van 2014 met 3 procent gegroeid. Hiermee wordt het herstel van vorig jaar ( 6 procent) gematigd voortgezet. Ook in de buurlanden België en Duitsland is herstel zichtbaar. Opvallend is dat de Franse afzet achterblijft, terwijl de Spaanse markt van ver komt, maar nu fors aantrekt. Dit sluit in grote lijnen aan bij het economisch beeld in die landen. De truckafzet in het Verenigd Koninkrijk daalt dit jaar het sterkst. Naast de vroege economische verbetering heeft dit hier juist te maken met het nog grootschalig aanschaffen van Euro V-trucks in 2013, in verband met de hogere aanschafprijs van Euro VI-modellen.

Trailerafzet

Dat de aandacht van bedrijven na 2013 dit jaar meer naar de trailermarkt zou verschuiven lag voor de hand. Toch heeft de afzetgroei de verwachting nog overtroffen. Dit is deels verklaarbaar door een aanmerkelijk groter dan verwachte uitgestelde vraag. De investeringen lagen immers al vijf jaar op een relatief jaar niveau. Bovendien zijn verhuurders weer gaan investeren, wat een groot effect heeft. De afzet groeide in het eerste half jaar met 24 procent naar 5.850 trailers. Hoewel de afzetstijging in de tweede helft lager zal zijn, verwachten we dat de groei over het hele jaar met totaal 10.000 – 10.500 trailers niettemin zeker 15 procent hoger zal uitkomen. Ook in de eerste helft van dit jaar zien de grote trailerbouwers Schmitz en Krone hun marktaandeel toenemen. Krone realiseert zelfs een aandeel van 31 procent tegenover 27 procent vorig jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *