Vertrouwen in autosector hoogst in 7 jaar

Importeurs van nieuwe personenauto’s hebben in het derde kwartaal bijna 23 procent meer omzet behaald dan in het derde kwartaal van 2014. Ook de overige sectoren binnen de auto- en motorbranche lieten een groei zien waardoor de omzet voor de gehele branche met bijna 12 procent is toegenomen in het derde kwartaal. Het ondernemersvertrouwen in de autosector is toegenomen tot de hoogste stand in ruim 7 jaar. Dat meldt CBS.

De importeurs van nieuwe personenauto’s zien de omzet in de loop van 2015 steeds meer aantrekken. In het eerste kwartaal was er nog sprake van een afname van de omzet, in het tweede kwartaal nam de omzet ten opzichte van een jaar eerder licht toe. In het derde kwartaal nam de omzet van de importeurs met bijna 23 procent toe. De laatste keer dat in het derde kwartaal een omzetstijging van deze omvang werd behaald was in 2010. Ook in oktober zette de omzetgroei verder door, met ruim 31 procent.

Deze omzetgroei komt voornamelijk voor rekening van de zakelijke markt. Doordat voor veel leaseauto’s het bijtellingspercentage voor privé gebruik per 1 januari 2016 omhoog gaat, is het aantrekkelijk voor zakelijke rijders om hun nieuwe leaseauto nog voor 1 januari 2016 geregistreerd te krijgen.

Verwachtingen

In lijn met de omzetstijging bij de importeurs nemen ook de verkoopaantallen van nieuwe personenauto’s toe. In het derde kwartaal zijn er in totaal 99 754 nieuwe personenauto’s verkocht, ruim 17 procent meer dan het derde kwartaal een jaar eerder. Ook in oktober 2015 houdt de groei aan met 11 procent meer verkochte personenauto’s ten opzichte van een jaar eerder. In de eerste 10 maanden van 2015 zijn er bijna 7 procent meer nieuwe auto’s verkocht dan in 2014.

De stijging in verkoopaantallen wordt voornamelijk gerealiseerd binnen de zakelijke markt. Het aantal nieuw verkochte personenauto’s met een zakelijke bestemming steeg in het derde kwartaal met ruim 29 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Ook de verwachtingen voor het komende jaar zijn binnen de autosector aanzienlijk positiever dan in de afgelopen jaren. Bedrijven zijn met name positief over de omzetverwachting.  Per saldo verwacht bijna 18 procent van de ondernemers binnen de motor- en autohandel dat de omzet komend jaar zal gaan toenemen. Wat betreft de werkgelegenheid is het aantal ondernemers dat krimp verwacht nog altijd hoger dan het aantal dat groei verwacht, maar in mindere mate dan de afgelopen jaren. De verwachtingen ten aanzien van het investeringsklimaat zijn voor het eerst in vier jaar positief. Per saldo verwacht 3 procent van de ondernemers komend jaar meer te zullen investeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.