Door corona minder voertuigdiefstal

Het aantal voertuigdiefstallen in ons land daalt, meldt het Verbond van Verzekeraars. Opvallend is dat de aantallen na een stijging in zowel januari als februari (5,7 en 4,3 procent) sinds maart dalen.

“Voertuigcriminelen zijn kennelijk ook bang voor corona”, zegt André Bouwman, adviseur van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Uit cijfers van het LIV blijkt dat de daling in mei het grootste was: 6,6%, na 5,7% in maart en 4,9% in april. Bouwman noemt met name de daling in de regio Amsterdam opvallend. Daar is het aantal diefstallen procentueel het meeste gedaald: 94 in maart, 22 in april en 87 in mei. “Het lijkt erop dat de afzet door corona stagneert. Er worden minder auto’s verkocht, minder auto’s gestolen en kennelijk is er ook minder vraag naar onderdelen.”

Op bestelling

Hij benadrukt dat de voertuigcriminaliteit professionaliseert en vooral “op bestelling” steelt. “We hebben geen harde feiten, maar opmerkelijk is wel dat de totale voertuigdiefstal in het hele land daalt, terwijl die in Rotterdam stijgt met 14,5 procent. Dat zou kunnen betekenen dat criminelen nu minder via de weg en meer via de havens wegzetten.” Bij de auto’s van vier jaar en ouder bedroeg de daling in de coronamaanden zo’n veertien procent. Tegenover alle dalers staan ook stijgers, waaronder bestelwagens. Volgende maand moeten de halfjaarcijfers uitwijzen of de stijging zich ook in juni heeft voortgezet.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.