Vijftig tinten seks

“De tijden veranderen. Vroeger stonden er op enige afstand van een kleine bioscoop oudere mannen en late pubers te wachten om zo onopvallend mogelijk een kaartje te kopen voor Gevrij in de Alpenwei of een echte harde pornofilm. Nu staan drommen vrouwen van alle leeftijden opgewonden in de rij voor Gooische vrouwen of Vijftig tinten grijs bij een megabioscoop.

En wat te denken van het miljoenenpubliek dat iedere zondag verlekkerd naar Boer zoekt Vrouw kijkt. Die verandering heeft iets te maken met de, in mijn ogen goede, wending dat vrouwen sinds de jaren vijftig zelfbewuster en veel mondiger zijn geworden. Dat stuitte destijds nog wel op weerstand, maar dat bleek al snel een achterhoedegevecht. Vrouwen van nu gaan meer hun eigen gang en kiezen voor hun eigen palet aan kleurschakeringen.

Anno 2015 klemmen Gooische vrouwen het boek Vijftig tinten grijs onder de arm en gaan op zoek naar een boer die zich wil laten ketenen aan zijn varkensschuur. Die moderne vrouwen willen niet alleen zwart of wit, maar claimen alle tinten grijs. Prima natuurlijk, want zulke veranderingen bieden kansen. De autobranche is nog niet zo ver, maar wel onderweg. Daar moet nog veel grijs aan de kant worden gezet voordat ondernemers aan vijftig nieuwe tinten mogen denken.

Er verandert veel: de marktgrootte, het aanbod, de klant, het online oriëntatie- en koopproces, klantvoorkeuren, culturele achtergronden, concurrentieverhoudingen, transparantie en vooral de loyaliteit van de klant. We leven in een kleurrijke wereld waarin grillige klanten zich al lang niet meer gedragen als stereotypes. Kortom: het grijze denken is voorbij, behalve als je het in voldoende tinten een nieuwe richting kan geven. In onze branche speelt zich eenzelfde ontwikkeling af. Ondernemers die veranderingen willen tegenhouden, blijven hangen in het grijs van vroeger en missen de kansen van vandaag. Om hen heen verandert de wereld en verlopen de zaken radicaal anders. Onder invloed van partijen van buitenaf of trendsetters uit de branche, gaan ondernemingen hun aanpak veranderen.

Of het nu gaat om dealergroepen die langzaam hun collega’s opeten, de consolidatie in de onderdelendistributie, de strijd om de werkplaatsklant of de bloedgroepenstrijd in de schadesector; het is allemaal het gevolg van veranderende marktomstandigheden. En zoals Tom Büchner, de ceo van lakfabrikant Akzo Nobel het enkele weken geleden nog eens stelde: “Natuurlijk is er een groei mogelijk maar dan wel ten koste van een concurrent.”

Büchner is dagelijks met kleur bezig maar weet ook dat hij het kan winnen door minder grijs te zijn dan zijn zakelijke tegenstanders. Sommige dingen blijven ondanks de veranderingen hetzelfde. De behoefte aan winnen, aan groei en gelukkig, ook aan seks. En wat dat laatste betreft, daar staat het grijs gek genoeg met 50-0 voor.”

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1821 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *