Volledig automatische schadecalculatie

Volledig automatisch een schadecalculatie maken. Geen expert meer nodig en geen abonnement meer op een schadecalculatiesysteem. Het is de doelstelling van de Britse start-up Tractable. Afgelopen week haalden de oprichters, onder andere gesteund door durfinvesteerder Entrepreneur First, miljoenen dollars en euro’s op om hun product verder te ontwikkelen.

Het concept lijkt eenvoudig. Aan de hand van door verzekeraars te verkrijgen schadedossiers is een database in ontwikkeling die miljoenen foto’s van autoschades combineert met ongeval gegevens, total loss data en reparatiefacturen. De eerste verzekeraars uit o.a. Groot-Brittannië, de VS en Duitsland hebben in een proefproject al dossierinformatie gedeeld.

Uit de eerste geautomatiseerde schadecalculaties (met een beperkte database) blijkt het systeem al in een kwart van de gevallen accuraat het schadebedrag te kunnen vaststellen. De opgehaalde miljoenen zijn enerzijds bedoelt om de database verder te vullen, maar vooral om algoritmen te ontwikkelen die aan de hand van foto’s, wellicht aangevuld met 3d-opnames van schadeauto’s, een betrouwbare schadecalculatie maakt. Eén van de oprichters is Alex Dalyac. Hij stelt dat een dergelijke volledig geautomatiseerde schadecalculatie slechts twee minuten in beslag zal nemen en niet meer dan 10-12 euro zal gaan kosten.

Een anoniem reagerende Nederlandse verzekeraar stelt: “Als dit een betrouwbaar systeem blijkt te zijn, en eind 2016 wellicht geïntroduceerd kan gaan worden, dan zullen we als verzekeraar afspraken met schadeherstellers gaan maken die bereid zijn om op basis van het automatische gegenereerde bedrag ook te gaan herstellen. Waarbij er natuurlijk ruimte zal moeten zijn om bij extreme afwijkingen andere afspraken te maken.”

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1789 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.