Vreugde en scepsis over gigafabriek Berlijn

De bekendmaking dat Berlijn de Europese gigafabriek van Tesla krijgt, zorgt ter plaatse voor zowel optimistische geluiden als scepsis.


Dinsdagavond 12 november maakte Tesla-ceo Elon Musk het nieuws bekend bij de uitreiking van de Gouden Stuurwielen voor de beste auto’s van 2019 (waarbij de Tesla Model 3 gekozen werd in de categorie middenklassers).

In de fabriek zullen batterijen, aandrijflijnen en complete voertuigen worden gebouwd, te beginnen met de Model Y. De precieze locatie werd ook genoemd: de gemeente Grünheide, zo’n 35 kilometer ten zuidoosten van de Duitse hoofdstad.

Banen

De Duitse krant Die Zeit tekent in een reportage over Grünheide zowel positieve als negatieve geluiden op. Dietmar Woidke is als minister-president van de deelstaat Brandenburg, waar Berlijn toe behoort, met name opgetogen over de naar schatting achtduizend banen die de fabriek met zich meebrengt: “Voor het eerst slagen we erin hier in Brandenburg te laten zien dat klimaatbescherming en het creëren van rijkdom en banen hand in hand kunnen gaan.”

In een broodjeszaak heerst scepsis. De eigenaar herinnert aan de plannen van BMW van twintig jaar geleden om in de gemeente een fabriek te bouwen. Daar kwam toen niets van terecht. “En nu komt er ineens een Amerikaans bedrijf en is iedereen gelukkig? Ik dacht het niet.”

Op het gebied van wonen en vervoer heeft de regio nog niet veel te bieden. Dat zal zeker moeten veranderen wil de fabriek van Tesla hier een succes worden.

Nederland

De gunning aan Duitsland is een tegenvaller voor Nederland. Met een montagefabriek in Tilburg en een internetcampagne van Noord-Nederland was er hoop dat de fabriek naar ons land zou komen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3074 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *