VW moet 115.000 auto’s terugkopen

Volkswagen moet wellicht 115.000 auto’s in de VS terugkopen. En bij nog eens een kleine 250.000 tot 300.000 modellen moet een ingrijpende ombouw plaatsvinden (van onder meer het uitlaatsysteem). Daarmee wordt de VS een molensteen om de nek van de Duitse autobouwer.

Volgens de Duitse pers (o.a. Süddeutsche Zeitung en Rheinische Post) ontkomt het concern niet aan de terugkoop van de met sjoemelsoftware voorzien auto’s omdat deze niet genoeg hebben aan een softwareupdate. Daarmee komt het eerder door BNP Paribas becijferde horrorscenario in beeld. De Franse bank becijferde vorig jaar dat Volkswagen tegen een verliespost van zeker 30 miljard euro zal aanlopen in plaats van de door anderen geschatte 15-20 miljard. Volkswagen denkt overigens dat zij in Europa veel minder kwijt zullen zijn, omdat de fabrikant er van uit gaan dat ze met een software update uit de voeten kunnen.

Nu al bereiden testcentra in diverse landen zich voor om te kijken of zo’n geüpdate Volkswagen nog wel kan waarmaken wat de folder tijdens de aankoop beloofde. Bijvoorbeeld het beschikbare vermogen en het brandstofverbruik. Zal de klant dan genoegen nemen met de update en een vergoeding van duizend euro? Advocaten in Europa zullen ongetwijfeld het onderste uit de kan gaan halen voor hun klanten.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1830 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *