VWE verwacht verdere groei occasionmarkt in 2021

Na een dip aan het begin van de coronacrisis verwacht VWE een recordaantal van 1,36 miljoen verkochte tweedehands personenauto’s over heel 2020. Dat aantal zal volgend jaar uitkomen rond 1,39 miljoen, verwacht VWE.

De groei van de occasionmarkt wordt met name veroorzaakt door een verschuiving van nieuw naar jong gebruikt. Ook zal het wagenpark nog wat verder toenemen in aantal nu meer mensen een auto verkiezen boven het openbaar vervoer en vakanties met de auto weer populairder worden, ten koste van vliegvakanties.

Import

Door de groeiende vraag naar occasions zal ook de import toenemen, verwacht VWE. Over geheel 2020 zal de import van occasions net iets lager uitkomen dan in 2019. Naar verwachting rond de 220.000, een daling van 1,8%. De daling is vooral veroorzaakt door de sterke terugval tijdens de lockdown in Nederland en in landen waar occasions vandaan worden gehaald. Komende tijd zal de import van occasions, net als in de afgelopen maanden, naar verwachting weer fors toenemen. VWE verwacht dat er in 2021 ongeveer 235.000 gebruikte personenauto’s geïmporteerd zullen worden. Dat is een groei van 6,9% ten opzichte van het verwachte exporttotaal over 2020, en een niveau dat ook boven de aantallen van 2018 en 2019 uitkomt.

Apk

De groei van de occasionmarkt zal een positief effect hebben op de hoeveelheid apk’s, en onderhoud en reparatie in het algemeen. Tijdens de lockdown is het aantal apk’s dat autobedrijven uitvoerden op peil gebleven. Over geheel 2020 gekeken zal het aantal apk’s daarmee boven het volume van 2019 uitkomen. Voor 2021 verwacht VWE een verdere groei van 2,6 procent. Dat betekent dat er volgend jaar ongeveer 6,67 miljoen apk’s van personenauto’s zullen worden uitgevoerd. In 2019 kwam dit op 6,39 miljoen uit. Van negatieve invloed op de hoeveelheid apk’s is de afname van het aandeel diesels. Jonge diesels zijn nu eenmaal eerder en vaker apk-plichtig dan andere auto’s. Wel merkt VWE daarbij op dat die

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3415 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.