Werkstraf voor verkoop nep-Bugatti’s

Voor fraude met de invoer van klassieke Bugatti’s zijn de eigenaar en een personeelslid van een Gelders autobedrijf veroordeeld tot een werkstraf van tweehonderd uur en een half jaar voorwaardelijk.

Volgens regionale media omzeilde de twee invoerrechten door de Bugatti’s de status van oldtimer te geven. In werkelijkheid waren de uit Argentinië ingevoerde voertuigen nagemaakt en gloednieuw. De handel vond plaats tussen 2008 en 2013. Omdat de replica’s door de douane niet van echte oldtimers te onderscheiden waren, omzeilden de eigenaar en zijn medewerker volgens justitie voor 180.000 euro aan belasting. Het autobedrijf uit Westervoort zou de ‘authentieke’ Bugatti’s hebben aangeboden voor zestig mille, aanzienlijk lager dan wat gebruikelijk is. Naast de werk- en celstraf moet het bedrijf nog een boete van 100.000 euro betalen. Bij de zitting, medio april, voerden de verdachten aan dat het tiental aangeleverde voertuigen was samengesteld uit authentieke onderdelen van oude, gedemonteerde Bugatti’s. Die optelsom leidde volgens hen tot een echte oldtimer. De rechter acht echter fraude bewezen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †