Wetsvoorstel Duitse overheid hoog autonoom rijden

De Duitse overheid wil volgens de zakenkrant Handelsblatt nog deze zomer een wetsvoorstel indienen dat gebruik van hoog autonome auto’s bevordert (maar de volledig autonome auto nog even in de ban doet).

Het ministerie van verkeer zou wetgeving in voorbereiding hebben die auto’s op bepaalde wegen c.q. weggedeelten toestaat zelf te versnellen en te sturen. Wel blijft de bestuurder altijd verantwoordelijk – en dus voor eventuele schade door een ongeval. Volledig autonoom rijden, waarbij de chauffeur kan en mag vertrouwen op wat de auto doet, is hiermee wat verder weg komen te liggen.

worden nu gestimuleerd om nog meer te investeren in de (hoog) autonoom rijdende auto. Diverse concerns hadden eerder al aangedrongen op tempo, met het oog op concurrentie van Amerikaanse techreuzen (Google, Apple) en Tesla. Ook voor de verzekeringswereld is de regelgeving van belang. Want als de bestuurder deels beslissingen overlaat aan de auto (ADAS) komt een polis met gedeelde verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van bestuurder en autofabrikant een stuk dichterbij. En dan is de stap naar een auto die standaard is voorzien van een merkgebonden verzekeringspolis niet ver weg meer.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1798 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.