Winnaars eerste VACO-Awards bekend

Tijdens het evenement ter gelegenheid van tachtig jaar VACO zijn donderdag de winnaars bekendgemaakt van de VACO Awards. Met deze nieuwe prijs wil de belangenbehartiger van de banden- en wielenbranche bedrijven op het gebied van bandenservice onderscheiden.

Negen finalisten uit de voorrondes presenteerden zich door middel van korte pitchfilmpjes in drie categorieën: Vakmanschap, Goed werkgeverschap en Duurzaam ondernemerschap. De meer dan tweehonderd aanwezigen bepaalden de winnaar. In totaal waren er 25 aanmeldingen voor de VACO Awards. De winnaars: –              Vakmanschap: Kluinhaar Bandenservice en Design. Dit bedrijf richt zich uitsluitend op het bandenspecialisme. Klanten komen uit het hele land voor problemen rond banden en onderstel. Ze krijgen een schriftelijke terugkoppeling over de mankementen, inclusief foto’s. –              Goed Werkgeverschap: Kees van Gent Banden-Wielen in Wijchen. Persoonlijke aandacht voor en betrokkenheid bij alle teamleden staan hoog in het vaandel, volgens het juryrapport. Het is een bedrijf waar hart voor de zaak en passie voor het vak centraal staan. Als een medewerker een jaar niet ziek is geweest, krijgt hij een cadeau. Elke week wordt er vers fruit aangeboden om gezond eten te stimuleren. –              Duurzaam ondernemerschap: Bandenhal in Tilburg. De jury was vooral getroffen door de manier waarop het bedrijf uit de crisis is gekomen. Door omstandigheden gedwongen moesten er keuzes gemaakt worden. De eigenaren hebben zich toen op innovaties gericht, waarbij duurzaam werken een belangrijke factor was en is.

MVO Plus

Voorzitter Sybrand van Hulst maakte op de bijeenkomst bekend dat de reguliere VACO-certificering is opgeschaald naar MVO Plus. Dit pakket is ontstaan uit de wens van een aantal leden om zich beter te kunnen profileren als maatschappelijk verantwoorde ondernemer. Ook klinkt er volgens de brancheorganisatie een steeds sterkere roep vanuit de markt (leasemaatschappijen, fleetowners, gemeenten, etc.) om servicepartners die aantoonbaar hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Deelnemers worden geschouwd door het geaccrediteerde bureau Brand Compliance. Dat gebeurt deels digitaal, aangevuld met een bezoek aan het bedrijf. Inmiddels hebben zich circa 230 vestigingen aangemeld voor het VACO MVO-Plus pakket. Naar verwachting zullen de eerste certificaten in het tweede kwartaal van 2018 worden uitgereikt. 

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †