Winst Schaeffler daalt 10 procent

Ondanks een stijging van de omzet met 3,9 procent tot een totaal van 14,2 miljard euro heeft onderdelenleverancier Schaeffler (bekend van de merken LuK, INA en FAG) de winst in 2018 zien dalen met zo’n 10 procent tot 881 miljoen euro, zo blijkt uit de jaarcijfers.

Belangrijkste oorzaak van de gedaalde winstgevendheid zijn de tegenvallende resultaten in de OE-markt. Ceo Klaus Rosenfeld: “De groei van 2,1 procent bleef beduidend achter bij de verwachtingen. In 2017 bedroeg die groei nog 6,5 procent. Oorzaken daarvoor zijn aanhoudende prijsdruk, hogere productiekosten, herschikking van het productenportfolio, veranderende consumentenwensen en de opkomst van elektrische mobiliteit.”

Negenhonderd banen

Voor 2019 verwacht Rosenfeld niet dat de situatie beter wordt. Tegelijk met de jaarcijfers werd dan ook een het veranderprogramma RACE (Regroup Automotive for higher Margin and Capital Efficiency) voor de automotive tak van Schaeffler gepresenteerd. Dit moet de efficiency vergroten en het portfolio optimaliseren. Onderdeel van het programma is een herschikking van de productie in de vijf Europese fabrieken waar OE-onderdelen worden gemaakt. Deze veranderingen moeten leiden tot het schrappen van zo’n negenhonderd banen, zevenhonderd daarvan in Duitsland. De inzet is dat dit zonder ontslagen of sluiting van fabrieken gebeurt.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3064 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters