Wit populairste autokleur

Wit, in tal van varianten, is wereldwijd de populairste autokleur. Een goede tweede is zwart, met zilver en grijs als respectievelijk derde en vierde. Over het algemeen blijkt dat neutrale kleuren de afgelopen tien jaar de toon voeren en goed zijn voor 76 procent van de nieuwe auto’s.

Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport over kleurentrends van Axalta. De kleur wit versterkte haar positie wereldwijd als de meest populaire autokleur bij de kopers en groeit in populariteit met 6% ten opzichte van vorig jaar. In het witgamma was 22% van de voertuigen ‘effen wit’ en 7% ‘parelmoerwit’. Zwart was de tweede meest populaire kleur wereldwijd, met 20%, waarbij het ‘zwart met effect’ meer bijval kreeg dan ‘effen zwart’.

Zilver (15%) en grijs (12%) boetten wat in aan populariteit, terwijl rood stabiel bleef op 8%. Blauw en bruin/beige behielden elk hun vijf procent op de wereldwijde markt. De overige kleuren, waaronder groen, oranje en paars, bleken minder in de smaak te vallen. Er was wel een kleine toename in het geel/goud segment.

Europa en Noord-Amerika

Europa

– De voorkeur voor wit nam in 2013 toe met 5% en is nu goed voor 29% van de verkoop van nieuwe auto’s. Effen blijft de meest populaire witvariant.

– Met 21% bekleedt zwart hier de tweede plek, maar deze kleur moest wel wat inboeten in vergelijking met 2012.

– De keuze voor grijs en zilver was minder in 2013, en dat volgt de wereldwijde trends.

– Blauw gaf ook lichtjes terrein prijs terwijl rood dan weer lichtjes toenam. Beide kleuren halen elk zo’n 7% van de markt.

Noord-Amerika

– Met 26% bleef wit toenemen in populariteit en bleef het ook de meest populaire kleur; en dit voor het zevende opeenvolgende jaar.

– Zwart steeg eveneens tot 20% waarbij de klanten vooral positief waren overzwarte effecten en dan vooral in de luxe en luxe SUV segmenten.

– Zilver moest dan weer, net als grijs trouwens, wat terrein prijsgeven.

– De twee meest populaire chromatische kleurenkeuzes waren rood (9%) en blauw (7%).

– Mexico had een voorkeur voor de lichtere neutrale kleuren met wit op 32% en zilver op 18%.

– Zwart zakte in Mexico naar de derde plek met 17%.

– De andere kleuren in Mexico volgden de dalende trends van Noord-Amerika.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *