Woekerrente bij verpanden auto’s mag

Het verpanden van auto’s, zelfs met een maandelijkse beleningsrente van 15 procent, is onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Dat heeft de Consumentenbond laten uitzoeken door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Vanwege de economische crisis gaan steeds meer auto-eigenaren over tot het verpanden van hun auto. Ze ontvangen bij een zogeheten belening in ruil voor hun auto 70 procent van de dagwaarde als tijdelijke lening.

Ze kunnen hun voertuig vervolgens binnen een maand tegen een rentevergoeding van 15 procent weer terugkopen. Verlenging van de beleningsperiode kost telkens 15 procent rente per maand. In ruim 40 procent van de gevallen zijn de verkopers echter niet in staat hun auto terug te kopen, waardoor hun bezit vervalt aan de inkoper.

Vraagtekens

De consumentenbond zet vraagtekens bij deze praktijken. De bond meent dat het hier mogelijk niet om een belening gaat maar om een extreem flitskrediet met hoge rentepercentages. Het legde de kwestie voor aan de AFM.

Daaruit blijkt dat de beleningsrente van 15 procent onder voorwaarden is toegestaan, zegt Sandra de Jong, woordvoerder van de Consumentenbond: “Op verpanding is de Wet op Financieel Toezicht in principe niet van toepassing. Er zijn twee uitzonderingen. De eerste is als de consument een restschuld kan overhouden (bij verkoop van de auto). De tweede uitzondering is als een verpander betalingsregelingen afsluit als de consument de beleningkosten niet kan betalen. Wanneer meer dan de wettelijke rente voor niet-handelstransacties (momenteel 3 procent) in rekening gebracht worden, zijn ze vergunningplichtig.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.