Zakelijke rijders willen geen kleinere auto

De Vereniging Auto van de Zaak (VAvdZ) concludeert uit een enquête dat zakelijke rijders geen kleinere auto willen. Verkoopcijfers wijzen echter anders uit, maar berijders geven in 65 procent van de gevallen aan dat zij de volgende keer liever geen kleinere auto kiezen.

Het onderzoek onder duizend leden toont aan dat slechts 18 procent een kleinere auto verkiest, 65 procent wil geen kleinere auto en 16 procent weet het nog niet.

VAvdZ heeft met een kwalitatieve enquête de verklaring onderzocht voor de veelbesproken ‘downsizing’ van de zakelijke auto. Hier komen twee redenen naar voren. Allereerst spelen de kortingen op de 14 en 20 procent categorie auto’s een rol. Auto’s met een lage bijtelling zijn vaak kleiner. Als tweede reden en hoofdreden geeft de berijder aan dat autoregelingen van de werkgever zijn aangescherpt. In die autoregeling wordt onder andere geregeld tot welk bedrag er een auto uitgekozen mag worden. Dit bedrag is de laatste jaren verlaagd of niet geïndexeerd. Hierdoor is de berijder gedwongen om voor een kleinere auto te kiezen.

VAvdZ concludeert dat de ‘downsizing’ in de meeste gevallen niet uit vrije wil is ingegeven, maar door fiscale regelingen is gestuurd, maar ook door werkgevers afgedwongen kan zijn. Vanuit de praktijk blijkt dat de laatste jaren in algemene zin autoregelingen voor berijders verslechterd zijn.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2720 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *