ZDK waarschuwt voor ‘riskante doe-het-zelf-tips’

De Duitse koepelorganisaties ZDK (Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe) en GVA (Gesamtverband Autoteile-Handel) waarschuwen voor in hun ogen riskante online tips om zelf remmen te vervangen.

Websites die dergelijke vervangingsonderdelen aan consumenten verkopen doen dat inclusief gebruiksaanwijzing met afbeeldingen. Door de detaillering van de meegeleverde informatie zouden mensen die eigenlijk geen benul hebben van dergelijke klussen ertoe worden verleid om het toch eigenhandig uit te voeren. Het gaat volgens ZDK en GVA echter om hoogwaardige werkzaamheden op het gebied van voertuigveiligheid, zoals de vervanging van remzadels, remschijven en remvoeringen.

Vertegenwoordigers van ZDK en GVA hielden deze week in Bonn overleg over dit onderwerp. In een officiële verklaring na afloop lieten ze weten dat “hobbyisten niet alleen hun eigen leven maar ook dat van derden binnen en buiten het voertuig in gevaar brengen.”

‘Vakbekwame reparatie’

Bij alle werkzaamheden die van doen hebben met veiligheid moeten volgens beide organisaties onderdelen van topkwaliteit worden toegepast. “Vakbekwame reparatie moet worden overgelaten aan bedrijven die de daarvoor benodigde kwaliteit in huis hebben.”

Bovag-woordvoerder Tom Huyskens zegt in Nederland geen vergelijkbare signalen te hebben opgevangen. “Mogelijk speelt de loskoppeling in Duitsland van keuringsadres en onderhoudsadres een rol. Dat werkt kostenverhogend. In Nederland heb je één adres. Hoe dan ook hebben we maar één advies aan de consument: begin hier niet aan. Laat het aan de professional over.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.