‘Zeer lage emissies dieselauto’s dankzij RDE-test’

De real driving emissions (RDE)-test die de nieuwe WLTP-laboratoriumtest voor voertuigemissies aanvult, heeft geleid tot significante verbeteringen van emissies door Euro 6-diesels.

Dat zegt Acea’s secretaris-generaal Erik Jonnaert aan de vooravond van de introductie van een nieuwe emissietest. “Wij geloven dat de introductie van deze jongste generatie dieselvoertuigen, ondersteund door plannen om wagenparken te vernieuwen, steden in belangrijke mate zal helpen te voldoen aan de EU-eisen ten aanzien van luchtkwaliteit.”

Strenger, langer

Vanaf 1 september wordt de new European driving cycle (NEDC)-laboratoriumtest voor voertuigemissies vervangen door de WLTP-laboratoriumtest. Deze is strenger en duurt langer dan de oude NEDC-test. De WLTP-test wordt aangevuld met een RDE-test, die het voertuig test op de weg. Tijdens de Bosch Mobility Experience kon Aftersales Magazine ervaren hoe de meting van CO2, fijnstof en stikstofoxiden op de openbare weg verloopt. De WLTP-test is per 1 september van toepassing op alle modellen die nieuw op de Europese markt verschijnen. Vanaf 1 september 2018 is de WLTP-test van toepassing op alle nieuw geregistreerde auto’s. De invoering van de RDE-test gebeurt in twee fasen en test alleen de uitstoot van stikstofoxiden. De RDE-test wordt in fasen ingevoerd en geldt uiteindelijk vanaf januari 2021 voor alle modellen.

Kritisch

In een interview met Aftersales Magazine is Nick Molden van Emissions Analytics kritisch over de nieuwe WLTP-test. “Het is nog steeds de autofabrikant die zelf zijn auto’s test. Als wij concluderen dat een auto boven de gestelde eisen presteert, is dat nog niet illegaal. De test van de autofabrikant blijft de officiële test. Wat wij laten zien is dat er in de praktijk iets misgaat. Daarbij is de testcyclus van zowel de NEDC als de WLTP erg gematigd. Probeer maar eens op die manier in het werkelijke verkeer te rijden. De kans is groot dat de politie je aanhoudt omdat ze denken dat je dronken bent.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3806 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters