Zelfrijdende auto maakt wagenziek

Naast alle gemakken die de zelfrijdende auto in de toekomst garandeert, kleeft er ook een negatief aspect aan het rijden zonder bestuurder. Volgens wetenschappers zullen passagiers wagenziek worden doordat ze in de auto gaan lezen, tv kijken of sms’en.

Wetenschappers van de universiteit van Michigan vroegen 3200 volwassenen in de VS, India, Japan, China, Australië en Groot-Brittannië wat zij zouden gaan doen als ze straks een zelfrijdende auto bezitten. Een groot deel van de ondervraagden stelde zich dan bezig te gaan houden met activiteiten die wagenziekte kunnen veroorzaken. Denk aan lezen, sms’en, tv kijken, spelletjes spelen of werken. Wie wagenziekte wil voorkomen, doet er goed aan om vooral niet te veel te willen doen in de zelfrijdende auto. Naar de weg kijken, telefoneren of een dutje doen, zijn activiteiten die de kans op wagenziekte verkleinen.

Ontwerpers

Tenslotte kunnen ook ontwerpers van zelfrijdende auto’s nog een duit in het zakje doen om wagenziekte te beperken, zo stellen de onderzoekers. Grote, transparante ramen die het gezichtsveld vergroten, kunnen bijvoorbeeld helpen. Net als transparante video- en werkschermen die de passagiers in staat stellen om tijdens het werken of tv kijken recht voor zich uit te kijken. Ook zouden draaibare stoelen vermeden moeten worden en de auto zo moeten worden ingericht dat passagiers hun hoofd zo min mogelijk hoeven te bewegen. Ook stoelen die in een volledige ligstand kunnen worden gezet zijn met het oog op wagenziekte een goed idee, meldt Scientas.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.