2,9 miljard Europese steun batterijproject

De Europese Commissie is op 26 januari akkoord gegaan met 2,9 miljard euro overheidsinvesteringen in een belangrijk project voor batterijen.

Het project, European Battery Innovation genaamd, omvat het hele ecosysteem van batterijen, van de winning van grondstoffen tot het ontwerp, fabricage en uiteindelijk de recycling en verwijdering ervan. In het project bundelen twaalf EU-lidstaten hun krachten: Oostenrijk, België, Kroatië, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Polen, Slowakije, Spanje en Zweden. Nederland is daar dus niet bij betrokken.

Particuliere investeringen vanuit de industrie zullen in totaal 9 miljard euro bedragen, waarmee het totale budget voor het project op bijna 12 miljard euro komt.

Sleutelrol

In een toelichting bij de beslissing onderstreept de Europese Commissie de sleutelrol die elektrische voertuigen spelen bij de aanpak van de klimaatverandering. Het succes van de elektrische auto wordt voor een belangrijk deel bepaald door de batterij, die een derde van de totale prijs uitmaakt. Omdat afzonderlijke lidstaten of private ondernemingen de risico’s van de ontwikkeling van batterijen onmogelijk alleen op zich kunnen nemen, is tot de Europese steun besloten.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3691 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.