Automakers: 300 miljard voor elektrische auto

Autofabrikanten wereldwijd steken de komende vijf tot tien jaar samen minimaal driehonderd miljard dollar in de ontwikkeling en aanschaf van elektrische voertuigen en bijbehorende accu’s. Dat meldt nieuwsorganisatie Reuters op basis van eigen analyse.

Van dat bedrag is meer dan 45 procent geoormerkt voor toepassing in China, waar de overheid op tal van manieren de productie en verkoop van EV’s stimuleert.

Toeleveranciers

De analyse is gebaseerd op gegevens die automakers in de afgelopen twee jaar bekend hebben gemaakt. De actuele investeringen zullen waarschijnlijk inmiddels een stuk hoger liggen, schat Reuters in. Niet opgenomen in het totaal van driehonderd miljard dollar zijn aanverwante bedragen voor accutechnologie bij toeleveranciers, techbedrijven en ondernemingen in andere takken, zoals de ruimtevaart, elektronica en telecommunicatie.

Kostprijs

De investeringen door autofabrikanten zijn het resultaat van milieuzorgen en overheidsbeleid. Een andere stimulans om te investeren in elektrisch rijden is volgens Reuters dat de kostprijs van accu’s inmiddels sterk is verbeterd, evenals de actieradius en de laadtijd. Overigens is het gezamenlijk geplande totaalbedrag groter dan de economieën van Egypte en Chili.

Geplande investeringen (in miljarden dollars, bron: Reuters)

Duitsland 139,5
China 57
VS 39
Japan 24.3
Zuid-Korea 20
Frankrijk 10.8
India 6.4
Verenigd Koninkrijk 2.3

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †