Autoproductie stokt door chiptekort

Van verschillende kanten wordt er momenteel geklaagd over een tekort aan de benodigde computerchips. Dit is het gevolg van een complex samenspel van factoren. Eén ervan is dat de schaarse onderdelen ook gewild bij fabrikanten van consumentenelektronica.

Fabrikanten die de noodklok luiden over het chiptekort, zijn onder meer autoproducenten zoals Volkswagen, Nissan en Honda maar ook toeleveranciers zoals Bosch, Continental en Valeo.

De coronacrisis van afgelopen jaar speelt uiteraard een rol binnen dit woud aan factoren. De autofabrieken werden stilgelegd, orders voor componenten afbesteld. In China is de vraag naar nieuwe auto’s sneller dan verwacht aangetrokken en de toeleveranciers kunnen de plotselinge toename niet met de zelfde snelheid bijbenen.

Het gevolg is competitie onderling: wie krijgt wel toegang tot de schaarse items? Consumentenelektronica is één van de markten die ook in de race is voor de producten van grote chipfabrikanten zoals het Nederlandse NXP. Ook de toenemende vraag naar elektrische auto’s draagt bij aan de leveringsproblemen. Die hebben meer computerchips aan boord en vergroten daarmee de druk op de al schaarse componenten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *