‘Bezettingsgraad deelauto naar 50 procent’

De Amerikaanse tak van ict-bedrijf Fujitsu voorspelt dat in 2030 de meerderheid van de gedeelde auto’s een gebruiksgraad heeft boven de 50 procent. Op dit moment is dat nog slechts 5 procent.

mywheels2Met alle veranderingen in de wereld van de mobiliteit komt er een toenemende behoefte aan efficiency wat betreft autogebruik. “We zien een door technologie gedreven transformatie van het bezit van een auto naar gebruik van mobiliteitsvormen. Het succes van aanbieders van mobiliteit zal worden bepaald door hoeveel gebruik ze kunnen realiseren met hun bestaande vloot. Daarbij komt de waarde die ze kunnen bieden en de wendbaarheid om te kunnen voldoen aan de vraag van een samenleving die gewend is op zijn wenken bediend te worden.” Dat zegt Paul Warburton, hoofd van de automotive afdeling van Fujitsu America. “Als autofabrikanten leidend willen zijn in deze digitale transformatie zullen ze snel moeten veranderen. Ze zullen bereid moeten de auto te zien als dienstbare technologie. Het is niet langer een product dat gezien wordt als een begerenswaardig bezit.”

20 miljoen auto’s

Volgens onderzoeksbureau Frost & Sullivan kunnen er jaarlijks meer dan 20 miljoen voertuigen van de weg gehaald worden dankzij de opkomst van nieuwe mobiliteitsvormen. Om in dit speelveld competitief te blijven is het cruciaal dat autofabrikanten voorbij het traditionele maken en verkopen van auto’s denken. Beter zouden zij innovatie moeten bevorderen in een auto-industrie die digitaal aan het veranderen is. Samenwerking zoeken met IT-bedrijven biedt autobedrijven mogelijkheden te profiteren van de digitale wensen van de hedendaagse consument.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3970 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters