BMW en Audi investeren in China

BMW en Audi verstevigen hun positie in China, ieder met een andere deal. Waar de een strategisch kijkt naar de productie van batterijen, zoekt de ander zijn heil in connectiviteit.

Van de autoriteiten in China heeft BMW toestemming gekregen om investeerder (lees: aandeelhouder) te worden bij de batterijenfabriek CATL. De Duitsers krijgen een aandeel van iets minder dan één procent, wat een waarde vertegenwoordigt van ruim vierhonderd miljoen euro. Tegelijkertijd bestelt BMW voor ruim vier miljard euro aan batterijen voor zijn modellen die ook in China worden geproduceerd. Overigens verkrijgt BMW het aandeel via zijn Chinese joint-venture BMW-Brilliance (sinds 2003). CATL is sinds vorig jaar ’s werelds grootste fabrikant van batterijen, een positie die het ‘overnam’ van het Japanse Panasonic. Begin deze maand werd bekend dat het bedrijf in Duitsland (regio Thüringen) Europa’s eerste grote batterijenfabriek voor elektrische auto’s gaat bouwen.

Huawei

Op zijn beurt gaat Audi met Huawei nieuwe systemen en diensten op het gebied van connected car ontwikkelen. Over de samenwerking met de Chinese smartphone-producent zijn geen concrete details bekend gemaakt. Wel is aangegeven dat behalve naar connectiviteit vooral wordt gekeken naar digitalisering van het auto-eco-systeem in zijn geheel. Dus ook ten aanzien van een brede services-portfolio – inclusief de aftersales – voor de autobezitter. Denk ook aan bijvoorbeeld een koppeling met bijvoorbeeld de intelligente navigatiesystemen van Here, waarvan Audi een belangrijke aandeelhouder is. Eerder kondigde Audi aan om zijn auto’s vooral met het Android-communicatieplatform (in samenwerking met Nvidia) te gaan uitrusten.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1798 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen