BMW schenkt mpv aan HAN Automotive

BMW Group heeft HAN Automotive een 218d xDrive Gran Tourer geschonken. Verkoopadviseur Sjoerd Rikken (r.) van BMW Ekris Arnhem droeg namens BMW Group de sleutels van de mpv over aan instituutsdirecteur René Tönissen.

Voor de opleiding Automotive Engineering van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen is het belangrijk om te kunnen beschikken over de nieuwste high-end voertuigen. Studenten worden er onder meer opgeleid tot automotive ingenieurs, die goed overweg moeten kunnen met complexe hightech toepassingen. Voor hen is het de uitdaging om bestaande technologieën te testen bij gebruikers en verder te onderzoeken wat er verbeterd kan worden, vooruitlopend op marktontwikkelingen.

Buitenkans

De geschonken BMW beschikt over integrale aandrijving, rij-ondersteuning voor de bestuurder en een direct ingespoten 4-cilinder dieselmotor. René Tönissen spreekt van “een buitenkans om zo’n geavanceerde mpv ter beschikking te mogen krijgen. Zo kunnen onze studenten onderzoeken hoe over de technologie van deze auto is nagedacht.” Studenten van HAN Automotive zullen de 218d xDrive Gran Tourer tegenkomen bij EOBD-practica (European On Board Diagnostics). Een Master-student zal naar aanleiding daarvan een onderzoek starten naar sensoren, datacommunicatie en datalogging.

Architectuur

Overigens stelde Ekris Arnhem nog enkele dagen een BMW i3 ter beschikking aan de studenten. Ook het verkennen van de architectuur en aandrijflijn van deze elektrische auto vormt een belangrijke aanvulling op het onderwijs. “BMW i is immers de tak waar de nieuwste innovaties worden ontwikkeld, die uiteindelijk hun weg vinden naar andere BMW’s”, aldus Rikken.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †