Bosch opent autodeur met smartphone

Bosch introduceert Perfectly Keyless, een systeem voor keyless entry waarvoor een smartphone volstaat. Een app op de smartphone geeft toegang tot de auto, zonder gebruik van de traditionele autosleutel.

Op het moment dat de automobilist zijn auto nadert, herkennen de sensoren in de auto dienst smartphone. “Wanneer deze identificatie heeft plaatsgevonden wordt de auto ontgrendeld, zonder dat daar een fysieke sleutel aan te pas komt. Er is ook geen sleutel meer nodig om de auto te starten of af te sluiten aan het einde van de reis”, aldus Harald Kröger, president van Bosch Automotive Electronics. Het systeem moet in 2020 op de markt komen.

Car sharing

In aanvulling op het systeem kan de automobilist via een app op zijn smartphone een ander toestemming geven om zijn voertuig te gebruiken. Via de cloud wordt dan een virtuele sleutel gestuurd naar een andere smartphone. Hiermee is het delen van het gebruik van de auto met familie en vrienden eenvoudig te realiseren. Perfectly Keyless registreert wanneer de smartphone binnen een afstand van twee meter van de auto is. Vervolgens ontgrendelt de app automatisch het autoportier. Een druk op de start-stopknop is dan voldoende om de auto te starten. Eventuele individuele instellingen, zoals de posities van de stoel en de achteruitkijkspiegel, worden eveneens geactiveerd. Wanneer de bestuurder meer dan twee meter van het voertuig verwijderd is, wordt de auto automatisch afgesloten. Het systeem stuurt dan een bevestiging naar de smartphone. Bij verlies van de smartphone kan het systeem via internet worden geblokkeerd voor alle partijen die toegang hadden tot de auto. Een nieuwe smartphone kan vervolgens weer contact maken met het voertuig. Hierma kan een nieuwe, unieke virtuele sleutel worden gegenereerd. In de tussentijd zal de traditionele, fysieke sleutel gewoon te gebruiken zijn.

Sensoren

Autofabrikanten die het systeem willen inbouwen, zullen verschillende sensoren en een regeleenheid moeten installeren in het voertuig. Het systeem verschilt in die zin van andere keyless entry-systemen dat die nog altijd gekoppeld waren aan een fysieke autosleutel. Voor Perfectly Keyless is alleen een smartphone nodig.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2965 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters