Continental: Rijhulpsystemen winnen aan populariteit

Rijhulpsystemen en automatisch rijden winnen wereldwijd aan populariteit. Dat concludeert technologieconcern Continental aan de hand van een onderzoek onder vijfduizend respondenten in Duitsland, Frankrijk, de VS, China en Japan.

Vooral in China en Japan is de acceptatie van de voordelen van automatisch rijden al groot, terwijl men in Duitsland, Frankrijk en de VS een afwachtende houding blijft aannemen.

Rijhulpsystemen

Op het gebied van geautomatiseerd rijden is technologisch al veel meer mogelijk dan bestuurders bereid zijn te gebruiken, stelt Continental. Dat is anders voor rijhulpsystemen: hier is er een constant hoge mate van openheid in alle vijf landen, vooral als het gaat om veiligheidsgerelateerde functies. Frank Petznick, hoofd van de business unit Advanced Driver Assistance Systems bij Continental: “Het hoge vertrouwen in rijhulpsystemen geeft aan dat naarmate deze meer wijdverspreid worden, het vertrouwen in geautomatiseerd rijden automatisch zal toenemen. Onze ervaring leert dat de acceptatie toeneemt naarmate mensen de betreffende functies leren kennen en begrijpen. Uitgebreid testen is daarom essentieel. Dit moet worden uitgevoerd in echte verkeerssituaties om te begrijpen hoe mensen omgaan met de systemen. Dit zal op zijn beurt belangrijke bevindingen opleveren die kunnen worden meegenomen in de verdere ontwikkeling van de technologie.”

Terughoudendheid

Uit het onderzoek zou blijken dat veel mensen nog niet bereid zijn om de controle volledig uit handen te geven. Vooral in Duitsland, Frankrijk en de VS gaf de meerderheid van de respondenten aan terughoudend te zijn om de controle over het stuur aan de technologie over te laten. Meer dan de helft van de ondervraagden in elk van de drie landen vindt automatisch rijden nuttig, maar ook een beetje beangstigend.

In China daarentegen vindt 91 procent van de respondenten dat automatisch rijden een nuttige ontwikkeling is. In Japan is dat 82 procent. Daarnaast verwacht 79 procent (China) en 67 procent (Japan) dat de technologie de komende vijf tot tien jaar een vast onderdeel zal worden van het dagelijkse wegverkeer.

In het algemeen staan mensen in alle vijf landen open voor technologie. De meesten zijn al bereid om deeltaken zoals parkeren volledig uit handen te geven aan assistenten, of om in het verkeer te worden ondersteund door technologie, bijvoorbeeld door een afslaghulpsysteem.

Op de foto de autonoom rijdende robottaxi CUBe (Continental Urban Mobility Experience), die sinds het voorjaar van 2021 in het Duitse Lindau rondrijdt.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3512 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.