Deal GM en Nikola wankelt

Een eerder aangekondigde overeenkomst tussen General Motors en de start-up Nikola, dat een elektrische truck wil bouwen en met GM een elektrisch aangedreven pick-up truck, staat op losse schroeven.

Aanvankelijk leek General Motors zich niet druk te maken om het feit dat Nikola-topman Trevor Milton moest wijken, ook niet nadat Nikola op het verhaal van Hindenburg Research, waarbij Nikola als onbetrouwbaar werd weggezet, een redelijk slap antwoord bracht; een antwoord waarin de leugentjes werden toegegeven, maar waarbij excuses uitbleven.

Aandrijflijnen

Het lijkt erop dat General Motors nu toch pas op de plaats maakt. De kern van de overeenkomst met Nikola is dat General Motors aandrijflijnen en productiecapaciteit gaat leveren aan Nikola, zodat dit merk een elektrisch aangedreven pick-up truck, de Badger, op de markt kan brengen. Hiervan zou GM 80 procent van de inkomsten ontvangen en GM zou een aandeel van 11 procent krijgen in het bedrijf Nikola.

Aandelen

In reactie op het nieuws dat de deze deal nog niet rond is, daalden de aandelenkoersen van Nikola en GM met respectievelijk 7,4 en 2,4 procent. Partijen hebben nu bedenktijd tot 3 december. Is er voor die tijd geen beslissing, dan is het verhaal van de baan. Analisten in de VS denken dat GM er beter aan doet om Nikola los te laten en zelf een elektrisch aangedreven pick-up te gaan bouwen. 

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Van Tim de Jong zijn er nog 33 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Tim de Jong

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *