Elektrisch rijden van suf naar smart

In het slot van zijn videodrieluik over elektrisch rijden in Nederland overziet Frank J. van Klink, directeur XLLease, XLEasy en XLRent, de afgelopen ruim zes jaar.

Vertrekpunt van de vlog is een artikel in het Financieel Dagblad uit 2011, met als titel ‘Imago elektrisch rijden moeten worden opgepoetst’. Destijds was een EV ‘suf, langzaam en voor oude mensen’. Anno 2018 is wat Van Klink betreft de conclusie helder: elektrisch rijden is geaccelereerd “van suf naar smart.” Met dank aan Tesla – “de rijdende Apple Car”- en verhevigde technische inspanningen zien nu vier van de tien consumenten elektrisch rijden als een aantrekkelijke propositie. Dat blijkt uit recent onderzoek van Roland Berger. Overigens vindt Van Klink de opmars een evolutie, geen disruptie. Benzine- en dieselmotoren zullen immers verder verfijnd worden en onder de 100 gram CO2-uitstoot komen.

Smartladen

De eerste videocolumn stond in het teken van smartladen en stroomprijzen die fluctueren naar moment en dag. Deel twee behandelde onder meer de vraag hoe autofabrikanten in 2021 voldoen aan de CO2-norm die de EU vanaf dat jaar verplicht stelt.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †