Formule E-winnaar Nio wil beursnotering

Het inmiddels drie jaar oude Chinese automerk Nio, dat de eerste uitgave van de Formule E wist te winnen, wil een notering aan de Amerikaanse beurs Nasdaq.

Eigenaar William Li weet zich in zijn ambities gesteund door Tencent (vierde grootste internetbedrijf ter wereld) en Baidu (navigatiesystemen, onder meer BMW-partner). Het doel is om 1,8 miljard dollar op te halen om daarmee een middenklasse, volledig elektrische en connected personenauto te bouwen. Een EV die bovendien betaalbaar is voor de gewone man/vrouw.

Systemen

Nio houdt zich vooral bezig met de ontwikkeling van het voertuig en de benodigde systemen. De auto zelf laat het bedrijf bouwen door een andere fabrikant – en op termijn zelfs door meerdere fabrikanten. Het is een constructie die ook voor Europa zou kunnen gelden. Velen zien Nio als een start-up. In de afgelopen drie jaar is ongeveer 1,6 miljard dollar verbrand. Desondanks kan het prille merk rekenen op de steun van een aantal grote ondernemingen. En van, heel belangrijk, de Chinese overheid. Niet in de laatste plaats omdat China in eigen land en daarbuiten kan beschikken over grondstoffen voor de productie van accu’s. Ook het aantal patenten dat is verstrekt aan Chinese producenten in deze is groot.

Batterij-EV’s

China lijkt niet te kiezen voor waterstof, maar structureel voor batterij-EV’s. Het land trekt momenteel de kar als het gaat om de ontwikkeling en productie van elektrische auto’s, maar zeker ook van batterijen. Van de vier miljoen volledig elektrische auto’s die in 2017 wereldwijd werden verkocht kwamen er bijna 2,9 miljoen in China op de weg. Mede door een stevig stimuleringsbeleid – zeker in de grote steden – van de overheid.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1705 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen