Invloed van elektrificatie op werkgelegenheid

De transitie naar elektrisch rijden heeft grote invloed op de werkgelegenheid in de automotive toeleveringsketen. Clepa, de Europese koepelorganisatie van automotive toeleveranciers, wil met de Automotive Employment Footprint Portal inzicht geven in wat er verandert als we van auto’s met verbrandingsmotor overstappen op elektrisch rijden.

“Een succesvolle transformatie begint bij het kennen van de belangen”, zegt secretaris-generaal Sigrid de Vries. “De transitie naar groene mobiliteit heeft een impact op miljoenen levensonderhoud en moet op een ambitieuze, efficiënte en inclusieve manier worden beheerd. Dat vraagt ​​om een ​​gezamenlijke inspanning op grote schaal, ondersteund door adequaat klimaat- en sociaal beleid.”

Het portal biedt toegang tot de bevindingen van meer dan vijftien recente onderzoeken die elk verschillende scenario’s onderzoeken voor de invoering van groene technologie, de gevolgen daarvan op de werkgelegenheid en de vooruitzichten in heel Europa.

Om- en bijscholing

“De auto-industrie brengt samen met regionale partijen, vakbonden en de academische wereld een enorme omscholings- en bijscholingsinspanning op weg om mensen aan boord te houden en de competenties te leveren die nodig zijn voor het nieuwe tijdperk”, voegt De Vries toe. “De omvang van de taak die voor ons ligt is echter ongekend en een focus op nieuwe banen alleen zal niet genoeg zijn. Beleidsmakers moeten grote zorg besteden aan het toepassen van een technologie-open beleidsaanpak, een cruciale hefboom om de groene transformatie voor iedereen te laten werken. Overgangstechnologieën zoals hybride oplossingen en de erkenning van de rol van klimaatneutrale brandstoffen zijn essentieel om zowel klimaat- als maatschappelijke doelstellingen te bereiken.”

Onzekerheid

Na de zomer wordt het portal uitgebreid met meer informatie. “De bestaande gegevens tonen de omvang van de sociale dimensie van de transformatie en de hoge mate van onzekerheid. Om de transitie te managen hebben we meer kennis nodig dan kan worden geleverd door een macro-economisch gemodelleerde effectbeoordeling. Een nog diepere kijk onder de oppervlakte zal cruciaal zijn om het vermogen van de sector om werkgelegenheid te behouden en te investeren in omscholing en innovatie te ondersteunen.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2804 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *