Joint-venture voor software automatisch rijden

Aisin, Advics, Jtekt en Denso richten een joint-venture op die ECU-software voor automatisch rijdende voertuigen gaat ontwikkelen. De nieuwe onderneming wordt voor 65 procent eigendom van automotive toeleverancier Denso.

De overige aandelen worden verdeeld over Aisin (25 procent), Advics en Jtekt (ieder vijf procent). Het Noord-Amerikaanse Advics levert original equipment remdelen. Aisin, met hoofdkantoor in Japan, ontwikkelt producten voor zero emission, automatisch rijden en connected car. De vierde partner, de Noord-Amerikaanse onderneming Jtekt, is actief met stuurdelen en aandrijfcomponenten.

Versnelling

Electronic Control Units sturen verschillende systemen die in motorvoertuigen aan, waaronder die voor remmen en sturen. De oprichters van de joint-venture wijzen erop dat de automotive industrie een tijdperk beleeft van diepgaande veranderingen. Dat geldt met name voor technologie rond  elektrificatie, geautomatiseerd rijden. Er is volgens de partners vanuit de industrie een versnelling nodig om de onderliggende techniek te ontwikkelen. Alleen zo kunnen toekomstige, ingrijpende mobiliteitsoplossingen daadwerkelijk van de grond komen. De gemeenschappelijke onderneming van Denso, Aisin, Advics en Jtekt gaat slimme, hoogwaardige software ontwikkelen die nodig is voor grotere, complexere geïntegreerde ECU’s die voldoen aan de behoefte van autofabrikanten. Overigens moet de joint-venture nog een officieel karakter krijgen, want op dit moment is er uitsluitend informeel overeenstemming. Maart 2019 is de beoogde officiële startmaand.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †