Kansen en bedreigingen van sharing

Wie een aantal jaar geleden sceptisch was over private lease heeft ongelijk gekregen. Nu is er het fenomeen ‘sharing’ dat een flinke impuls lijkt te kunnen krijgen. Met op diverse niveaus gevolgen voor de branche zoals we die nu kennen.

Tijdens zijn event op 16 november staat Automotive Insiders uitgebreid stil bij de impact van de opkomende deeleconomie. Een van de vragen die aan bod komen is bijvoorbeeld wie sharing gaat faciliteren: de autofabrikanten, leasemaatschappijen, verhuurmaatschappijen, dealers of nieuwe toetreders die de (online) platformen gaan runnen? Gaat het aantal in te zetten leaseauto’s afnemen? Zien dealers de markt voor nieuw en gebruikt onder druk komen te staan? Welke rol speelt data op het toekomstige concurrentieveld? Max Erich praat de zaal bij over ING-onderzoek naar de toekomst van car-sharing in Europa. De gevolgen voor de autobranche komen bij deze verkenning aan bod. Laurens Lapré, vicepresident bij CGI Nederland, vertelt hoe vanuit data bruikbare (automotive) diensten kunnen worden ontwikkeld. Koen Frenken, hoogleraar en medeauteur van het rapport Eerlijk Delen, belicht de oprukkende deeleconomie. Welke varianten bestaan er, wat kan de impact zijn voor stakeholders? Marc de Jong Luneau is commercieel directeur bij informatiebeveiliger Northwave. De moderne auto genereert enorme hoeveelheden data. Hoe veilig is dat eigenlijk? En hoe verhoudt zich dat tot nieuwe privacywetgeving? Last but not least spreekt Matthijs Wouters. Voor de commercieel directeur van Arval is het een uitgemaakte zaak: sharing gaat een hoge vlucht nemen. De bijeenkomst start komende donderdag om 16.00 uur in Bodegraven. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †