Laadomzet Fastned stijgt 178% in 2019

Snellaadbedrijf Fastned heeft in 2019 de omzet, gerelateerd aan het opladen van elektrische auto’s, met 178 procent zien stijgen tot 4,5 miljoen euro. De totale omzet, inclusief de omzet van stations die in opdracht werden gerealiseerd, bedroeg 6,4 miljoen euro.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die Fastned heeft gepresenteerd. Daaruit blijkt ook dat 2019 het eerste jaar is waarin Fastned een positieve operationele EBITDA heeft gerealiseerd, van 500.000 euro. Dit is exclusief de kosten voor uitbreiding van het netwerk. In 2018 was er nog een EBITDA-verlies van 1,2 miljoen euro.

114 stations

In 2019 is het netwerk van Fastned met 29 nieuwe snellaadstations gegroeid tot 114 in totaal. Daarnaast heeft Fastned 47 nieuwe locaties verworven, wat het totaal op 259 brengt, inclusief de 114 bestaande stations.
Vanwege de kosten voor uitbreiding draait Fastned onderaan de streep nog altijd verlies. Het onderliggende EBITDA over 2019 was -3,3 miljoen euro (-3,8 miljoen euro in 2018).

Corona

Fastned gaat in de toelichting bij de jaarcijfers ook in op de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus op de eigen business. Ook Fastned ziet dat het werkverkeer door het verplicht thuiswerken waar dat kan sterk is verminderd. Dat heeft sinds half maart geleid tot een dagelijks 70 procent lagere afzet in vergelijking met februari.

Daarnaast loopt Fastned vertraging op met de bouw van nieuwe stations en de upgrading van bestaande stations, en verwacht Fastned de gevolgen te zullen merken van de vertraging die de uitlevering van elektrische auto’s zal oplopen.

Een deel van de geplande investeringen heeft Fastned inmiddels geannuleerd om tot in 2021 een minimale kasbuffer aan te kunnen houden. Fastned blijft wel de uptime van zijn netwerk garanderen en zegt daarvoor alle relevante maatregelen te hebben genomen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3421 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.