Leaserijder: data delen voor onderhoudsinfo

Leaserijders zien preventief onderhoud als meest positieve toepassing voor het delen van data. Op plek twee en drie komen het oplossen/voorkomen van files, en veiliger rijden in combinatie met autonoom rijden.

Dat blijkt uit onderzoek van leasemaatschappij ALD Automotive onder 750 leaserijders. “We willen er de bereidwilligheid en struikelblokken van het delen van autodata door zakelijke rijders inzichtelijk mee maken”, zegt Lonneke van der Horst, marketing & strategy manager.

Voertuiglocatie

Dat gegevens ook onder ogen komen van de leasemaatschappij, fabrikant en alarmcentrale is voor leaserijders geen probleem. Ook tot het delen van data die wat zegt over het gebruik van de auto (kilometerstand, brandstof) en het onderhoud (kilometers tot aan de volgende onderhoudsbeurt, storingen) is het merendeel bereid. Ruim een kwart van de leaserijders staat toe de voertuiglocatie te delen. Maar data over de rijstijl (gordel dragen, toerental) houdt men liever voor zichzelf.

Financieel voordeel

Voor een kleine meerderheid (52 procent) is financieel voordeel een extra drive om data te delen. Maar voor een nog grotere groep (58 procent) is gemak (zoals het sneller ter plaatse zijn van hulpdiensten) een extra stimulans. Verder blijkt de meerderheid niet goed op de hoogte welke data de leasemaatschappij precies verzamelt. Twintig procent van de leaserijders heeft daar nog nooit over nagedacht.  

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †