Leaserijders zien preventief onderhoud als meest positieve toepassing voor het delen van data. Op plek twee en drie komen het oplossen/voorkomen van files, en veiliger rijden in combinatie met autonoom rijden.

Dat blijkt uit onderzoek van leasemaatschappij ALD Automotive onder 750 leaserijders. “We willen er de bereidwilligheid en struikelblokken van het delen van autodata door zakelijke rijders inzichtelijk mee maken”, zegt Lonneke van der Horst, marketing & strategy manager.

Voertuiglocatie

Dat gegevens ook onder ogen komen van de leasemaatschappij, fabrikant en alarmcentrale is voor leaserijders geen probleem. Ook tot het delen van data die wat zegt over het gebruik van de auto (kilometerstand, brandstof) en het onderhoud (kilometers tot aan de volgende onderhoudsbeurt, storingen) is het merendeel bereid. Ruim een kwart van de leaserijders staat toe de voertuiglocatie te delen. Maar data over de rijstijl (gordel dragen, toerental) houdt men liever voor zichzelf.

Financieel voordeel

Voor een kleine meerderheid (52 procent) is financieel voordeel een extra drive om data te delen. Maar voor een nog grotere groep (58 procent) is gemak (zoals het sneller ter plaatse zijn van hulpdiensten) een extra stimulans. Verder blijkt de meerderheid niet goed op de hoogte welke data de leasemaatschappij precies verzamelt. Twintig procent van de leaserijders heeft daar nog nooit over nagedacht.  
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties