Miljard Ford in start-up zelfrijdende auto

Verdeeld over de komende vijf jaar investeert voertuigfabrikant Ford een miljard dollar in de Noord-Amerikaanse start-up Argo AI. De onderneming is pas een paar maanden oud, aldus het persbureau Bloomberg, maar Ford wil er op tijd bij zijn.

De deal is volgens Ford-ceo Mark Fields een win-winsituatie: Argo AI voorziet Ford van hoogwaardige informatie op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie, terwijl Ford grootschalige productafzet inbrengt bij Argo AI. Bovendien hoopt Ford op termijn de nu te ontwikkelen kennis in licentie te kunnen verkopen. “Autonoom rijdende auto’s zullen dezelfde grote invloed op de samenleving hebben als de lopende band van Ford honderd jaar geleden had”, stelt Fields. “De investering in Argo AI zal naar onze overtuiging dan ook waarde toevoegen voor onze aandeelhouders.”

De in Pittsburgh zetelende start-up is het geesteskind van Bryan Salesky (ceo) en Peter Rander (coo). Het duo leidde voorheen de ontwikkelteams voor autonoom rijden bij Google en Uber. Als Ford zich houdt aan zijn zelf uitgesproken termijn, dan lanceert het over ruim vier jaar zijn eerste zelfrijdende auto. Daarbij gaat het om niveau 4, een hoge mate – maar nog niet honderd procent volledig – van zelfstandigheid. Om die deadline te halen, zijn knappe koppen van buitenaf dringend gewenst. Ook andere autofabrikanten zitten op dat spoor. Enkele weken geleden nam Tomtom de Duitse start-up Autonomos over, om de eigen positie op het gebied van autonoom rijden te versterken. Dit in 2012 gestarte bedrijf is expert op het gebied van 3D-sensoren en digitale beeldverwerking.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *