Nederlander negatiever over autonome auto

Nederlanders zijn ten opzichte van vier jaar geleden aanmerkelijk negatiever geworden over de zelfrijdende auto. Dat blijkt uit een online meting door marktonderzoeksbureau Team Vier.

Was in 2014 ‘slechts’ tien procent negatief, inmiddels is dat gestegen naar 24 procent in 2018. De sterke stijging lijkt voornamelijk te komen door toegenomen wantrouwen in de techniek. Waar in 2014 de zelfrijdende auto nog niet de weg op mocht, worden er anno 2018 praktijkproeven mee uitgevoerd. Deze snelle ontwikkelingen hebben echter niet geresulteerd in een positievere houding van Nederlanders ten aanzien van de zelfrijdende auto. Toch zijn nog altijd  meer Nederlanders positief dan negatief over autonoom rijden (30 vs. 24 procent).

Onveiligheid

De negatievere houding lijkt voornamelijk te komen door het toegenomen wantrouwen: zelfrijdende auto’s worden vaker als onveilig beschouwd.  Had in 2014 had nog 51 procent vertrouwen in een feilloze werking, anno 2018 is dit dertig procent. Daarnaast zijn Nederlanders vergeleken met 2014 minder bereid de touwtjes volledig uit handen te geven: men vindt het belangrijker om te allen tijde de controle over een auto te houden (van 70 naar 76 procent). Ook geven respondenten vaker de voorkeur aan een auto die waarschuwt dan een die volledig zelfstandig rijdt (van 58 naar 65 procent).

Milieu

Nederlanders noemen afname van files en milieuvervuiling vaak als argumenten voor een positieve houding ten opzichte van autonoom autorijden. Maar de publiciteit over ongelukken hebben de technologie een deuk bezorgd. De meting vond medio 2018 plaats. Er deden 516 mensen van achttien jaar of ouder mee.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †