‘Netwerk Fastned verdubbeld in 2024’

In 2024 wil exploitant van snellaadstations Fastned het aantal laadstations hebben verdubbeld ten opzichte van de huidige situatie. Het netwerk zou dan zo’n vierhonderd stations moeten omvatten. In 2030 zou dat aantal moeten zijn uitgegroeid tot duizend.

Fastned legt die ambitie neer tijdens Charging Day 2022, een dag voor investeerders en analisten. “In tien jaar tijd hebben we een van de grootste netwerken van snellaadstations gebouwd in zes Europese landen en bieden we een van de beste laadconcepten in de markt”, aldus Michiel Langezaal, ceo van Fastned.

“En we zijn nog maar net begonnen. Verkopen van elektrische voertuigen zullen in Europa de komende jaren exponentieel groeien. Fastned is in een unieke positie om te voorzien in de exponentieel groeiende laadbehoefte van alle nieuwe elektrische auto’s die de weg op gaan. We werken hard om ons netwerk sneller uit te rollen en nieuwe landen in Europa aan te boren nu de revolutie van de elektrische auto doorzet. We hebben een concrete groeiambitie: voor het eind van 2030 hebben we duizend stations die de beste klantervaring bieden. Ik kijk uit naar de toekomst waarin we winstgevende groei zullen realiseren, gebaseerd op onze missie om de overgang naar duurzame mobiliteit te versnellen.”

Winst

Fastned bevindt zich na tien jaar nog altijd in de opbouwfase. Hoewel de omzet gerelateerd aan laden nog altijd fors toeneemt (+186 procent in Q1 van 2022), maakt Fastned nog altijd geen winst (24,6 miljoen euro nettoverlies over 2021).

Er moet dus nog altijd geld bij, geld dat Fastned onder meer uit de markt haalt door de uitgifte van obligaties. Op de dag voor Charging Day werd op deze manier nog eens 23 miljoen euro opgehaald.

Fastned houdt investeerders voor dat de te verwachten gemiddelde jaarlijkse omzet per station in 2025 ten minste 400.000 euro zal bedragen en meer dan 1 miljoen euro in 2030. Fastned kijkt voor de toekomstverwachtingen van de laadstations ook naar de winst voor aftrek van kosten (EBITDA). Die zullen naar de verwachting van Fastned in 2023 positief zijn. De operationele EBITDA-marge zal naar verwachting meer dan 40 procent bedragen in 2025.

Shop

Fastned ziet naast inkomsten uit laden ook andere groeimogelijkheden. Zo opent Fastned later dit jaar op het station in Brecht, tussen Antwerpen en Rotterdam, een eerste shop. Het bedrijf heeft hiervoor een modulair concept ontwikkelt dat gemakkelijk op te schalen is op verschillende  locaties. Ook werkt Fastned aan plannen om de groeiende markt van elektrische vrachtwagens te gaan bedienen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3512 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.