Fastned verdubbelt omzet, blijft verlieslatend

Exploitant van snellaadstations Fastned heeft de aan laden gerelateerde omzet in 2021 verdubbeld tot 12,4 miljoen euro. Onderaan de streep staat er nog altijd een nettoverlies van 24,6 miljoen euro.

De omzet gerelateerd aan laden steeg met name door de toegenomen vraag naar elektrische voertuigen. Het aantal laadsessies tikte dan ook de miljoen aan, wat 70 procent meer is dan in 2020.

Nettoverlies

Fastned zit nog in de opbouwfase, waarin veel geïnvesteerd wordt in nieuwe locaties. Hierdoor is het nog niet mogelijk gebleken om onderaan de streep winst te maken. Er kwamen in 2021 44 locaties bij, waarmee het totaal aantal verworven locaties (inclusief de bestaande stations) uitkwam op 331, verdeeld over zes landen. In 2021 voegde Frankrijk zich in dat rijtje, waar Fastned inmiddels acht operationele stations heeft langs het Franse tolwegennet.

Exponentiële groei

“Terugkijkend op 2021 ben ik enorm trots op wat we bereikt hebben”, zegt ceo Michiel Langezaal. “Ons bedrijf groeit hard ondanks de voortdurende impact van de pandemie en de recente volatiliteit op de energiemarkten, en we keren terug op ons pad van exponentiële groei. We hebben vorig jaar flink geïnvesteerd in de uitbreiding van ons netwerk, waarmee we een significante bijdrage aan de uitrol van een Europese infrastructuur voor snelladen leverden. Op de korte termijn beïnvloeden deze investeringen onze winstgevendheid, maar dit is nodig om op de lange termijn waarde te creëren voor ons bedrijf en een infrastructuur voor miljoenen elektrische voertuigen te bouwen.”

Winstgevend

“Onze bestaande stations, met name in regio’s waar al veel elektrische auto’s rondrijden, zijn winstgevend op operationeel EBITDA-niveau en beginnen cashflows te genereren. We hebben een record van een miljoen laadsessies gehaald in 2021 dankzij het toegenomen gebruik van elektrische voertuigen. Dit geeft ons het vertrouwen dat we op de juiste weg zijn. We staan pas aan het begin van een exponentieel groeiende markt voor opladen. Door de uitbreiding van ons netwerk te versnellen zullen we klaar zijn voor de miljoenen nieuwe elektrische voertuigen die de komende jaren de weg op gaan.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3527 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.