Noord-Nederland lonkt naar Tesla’s gigafabriek

Noord-Nederland is met Top Dutch een internetcampagne gestart om Tesla ertoe te bewegen hun Europese gigafabriek in de regio neer te zetten. Geïnteresseerden in een baan bij deze gigafabriek kunnen dat kenbaar maken via topdutch.com.

Er staat al een gigafabriek in Sparks, in de Amerikaanse staat Nevada. Tegen het jaar 2018 zal deze jaarlijks 35 gigawattuur aan elektrische energie produceren, aldus gegevens van Tesla Nederland. Er is al een tijdlang sprake van dat Tesla in Europa een tweede gigafabriek wil neerzetten. Hiervoor zijn diverse Europese landen in de race, waaronder Nederland.

Niets boven Groningen

Mocht Tesla inderdaad een gigafabriek bouwen in het noorden van Nederland, dan zal dat direct en indirect zo’n 10.000 banen opleveren, schat Top Dutch. De gigafabriek die Tesla wil gaan bouwen voor de productie van accu’s, auto’s en zonnepanelen zal zo’n honderd voetbalvelden omvatten. Geputeerde van Economische Zaken van de provincie Groningen Patrick Brouns snapt dat er meer regio’s zijn die deze werkgelegenheid naar zich toe willen halen. “We leggen de nadruk op Noord-Nederland, omdat we hier over een groot arbeidspotentieel beschikken, ook gezien het Duitse achterland. Bovendien hebben we hier de ruimte om zo’n fabriek neer te zetten. We hebben het toch over honderd voetbalvelden. Ik zou niet weten waar je in Brabant zoiets kwijt zou kunnen.”

Duurzaam

Als derde pluspunt dat Nederland voor heeft op andere landen is dat Nederland al heel ver vooruitloopt in de productie van duurzame energie. Zonnepanelen in Nederland leveren gezamenlijk bijvoorbeeld al net zo veel energie als drie energiecentrales. Dat Nederland veel minder zonuren telt als bijvoorbeeld Spanje hoeft geen belemmering te zijn, aldus Brouns. “Het rendement van zonnepanelen is zo enorm toegenomen dat het niet zozeer om zon als wel licht op zich gaat.”

Energietransitie

Nederland heeft daarnaast een enorme supply aan windenergie. Juist de positie die Tesla inneemt in de energietransitie spreekt Top Dutch aan. Brouns: “Dat was het uitgangspunt om te beginnen aan deze campagne, die in januari is gestart met een social media-campagne. Nu hebben we die campagne waarmee we personeel proberen te werven en straks komt er nog een vervolgactie.”

Knipoog

De nieuwe campagne heeft heel bewust een wat ludiek karakter. Brouns: “We wilden onze interesse niet op de traditionele manier kenbaar maken, met een glossy bidbook of zo. We vonden dat helemaal niet passend. Tesla is een belangrijke speler in de energietransitie. Dat hebben wij herkend in ons eigen streven naar duurzame energie en dat is ook het uitgangspunt geweest om deze campagne te beginnen.”

Beslissing

Wanneer beslist Tesla waar die tweede gigafabriek gaat komen? Brouns: “Mijn inschatting is dat Tesla in het laatste kwartaal van dit jaar een request for information zal sturen naar een aantal locaties met daarin gerichte vragen over hoe men verwacht een dergelijk project aan te pakken.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3806 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters