Roader filmt ook tien seconden voor impact

Een actiecamera die ook de tien seconden voor de crash opneemt en beelden automatisch overzet naar je smartphone. Enter Roader, die in het najaar beschikbaar zal zijn.

De Roader zit in de laatste fase van zijn ontwikkeling. Het derde prototype is begin juli klaar en kan vervolgens in productie genomen worden. Mede-oprichter van Roader Sjoerd Pitstra verwacht de camera in september of oktober te kunnen uitleveren. “In eerste instantie via onze eigen website en Bol.com. Daarnaast zijn we bezig met onderhandelingen over andere distributiepartijen. Ook in het buitenland hebben we ook al distributiepartners gevonden, in het Verenigd Koninkrijk onder andere en Thailand. We zijn immers al een tijdje bezig met de ontwikkeling.”

Buffer

De Roader is een minimalistisch vormgegeven vierkant cameraatje, met een kek groen koord en een houten accent, dat ziet en gezien mag worden. “Daarom hebben we hem ook niet in zwart uitgevoerd, maar in wit. Het uitgangspunt was een actiecamera te maken, die je niet opzadelt met al die saaie beelden. Daarvoor buffert de camera altijd tien seconden. De beelden worden echter niet weggeschreven en worden continu ververst. Alleen als je op de knop drukt schrijft hij de beelden weg, inclusief de tien seconden eraan voorafgaand. Zodoende heb je ook beelden van het moment dat je net hebt gemist en waardoor je besloot op de knop te drukken.” Er is een extra toepassing voor de Roader in de auto. Daarvoor is de Car Dock ontwikkeld. “Daarvoor hoef je niet op een knop te drukken om het opnemen van een clip te activeren. Dat gebeurt door gebruik van een G-sensor. Die registreert het als het voertuig, als gevolg van een impact, sterk afremt. Andere actiecamera’s komen al in actie als ze over een verkeersdrempel gaan, deze is beduidend minder gevoelig.”

Smartphone

Wat de Roader ook onderscheidt van andere dashcams is een een-op-een communicatie met de smartphone. “Op het moment dat je de knop indrukt, of dat een impact de camera activeert, wordt de clip automatisch doorgestuurd naar je smartphone. Geen omslachtig gedoe meer met opslaan en verzenden.” Overigens werkt de Roader wel min of meer als een gewone dashcam. “Op het moment dat je de camera in de Car Dock klikt, begint hij met filmen. Hij filmt twee uur lang en slaat die beelden op in clips van drie minuten. Die worden dan weer niet automatisch naar de smartphone gestuurd.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3591 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters