De ANWB heeft tien dashboardcamera’s getest. Daaruit blijkt dat veel camera’s niet goed presteren in het donker. Ook is een aantal camera’s onscherp, zeker als het gaat om het registeren van een nummerbord. Beste uit de test komt de Mio Mivue 658 Touch.

De dashboardcamera of kortweg dashcam is aan een enorme opmars bezig. Mede dankzij filmpjes van opmerkelijke verkeerssituaties op internet maar ook zeker als het gaat om bewijslast bij een aanrijding.

Voor de test maakte de ANWB tientallen ritten met tien dashcams. Overdag en in het donker, binnen en buiten de bebouwde kom, op snelweg en op N-weg. Achteraf werden de beelden beoordeeld. Naast het scherp vastleggen van verkeerssituaties is het belangrijk dat nummerborden goed leesbaar zijn. Dat deden de camera’s lang niet altijd goed. Bij gunstige omstandigheden – zon van achter en lage snelheden – waren nummerborden bijna altijd goed te ontcijferen. Bij hogere snelheden, tegenlicht en/of schaduwpartijen ging het echter al snel mis en werden de kentekens vaak wazig. In het donker warende resultaten nog veel slechter. Ook op lage snelheid zijn nummerborden dan amper nog leesbaar, zelfs van geparkeerde auto’s.

Beste beeldkwaliteit bieden de camera’s van Mio, Mini en Vicovation. Vooral overdag maken ze scherpe, heldere beelden. Ook waren kentekens van andere auto’s het best leesbaar met deze camera’s. Testwinnaar is de Mio MiVue 658 Touch ( 170 euro): deze maakt zeer goede beelden overdag en redelijke in het donker. Andere pluspunten zijn het touchscreenscherm en handige extra functies: flitspaalsignalering en motion detection.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties