Roep om 1 miljoen laadpunten in 2024

Autofabrikanten, milieuactivisten en consumentengroepen hebben een gezamenlijk appel gedaan op de Europese Unie om te zorgen voor 1 miljoen openbare laadpunten in Europa in 2024 en 3 miljoen in 2029.

De behalve door Acea, de koepelorganisatie van Europese autofabrikanten, door vervoerdersorganisatie Transport & Environment (T&E) en consumentenkoepel European Consumer Organization (BEUC) gedragen roep om meer laadpunten is gedaan als signaal aan consumenten dat de laadinfrastructuur gelijke tred houdt met de stijgende verkoop van elektrische auto’s. Ook autofabrikanten, laadpaalleveranciers en vervoerbedrijven zijn gebaat bij voldoende laadzekerheid in de nabije toekomst.

Dertig miljoen in 2030

In december 2020 waarschuwde de toenmalige president van Acea, Eric-Mark Huitema, dat de ambitie van de Europese Commissie om in 2030 tenminste dertig miljoen volledig elektrische auto’s op de weg te hebben mijlenver afstaat van de realiteit. Europa telde op dat moment nog geen kwart miljoen laadpalen, die bovendien zeer ongelijk verdeeld waren over Europa: driekwart ervan staat in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het VK.

Bedreiging

Over het nieuwe appel op de Europese Unie zegt de huidige directeur van Acea, Oliver Zipse, tevens ceo van BMW: “Europese autofabrikanten stimuleren de transitie naar e-mobiliteit en overtreffen elkaar letterlijk bij de lancering van nieuwe elektrische voertuigen. Het succes van deze enorme inspanning wordt ernstig bedreigd door de vertraagde installatie van laadinfrastructuur in de EU. De Europese Commissie moet snel actie ondernemen en bindende doelen stellen voor het uitbreiden van laadinfrastructuur in de lidstaten, anders lopen zelfs de huidige reductiedoelstellingen bij de bestrijding van klimaatverandering gevaar. Naast openbare laadinfrastructuur moeten we ook meer aandacht besteden aan het opladen op de werkplek en thuis.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3420 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.