Technologie bepaalt toekomst werkplaats

Hoe gaat de aftermarket er straks uitzien? Welke gevolgen heeft dat voor de inrichting van de werkplaats? En wie wint de strijd om de klant: de merkdealer of het universele autobedrijf? Aftersales Magazine peilde de toekomstvisie van Theo van Leeuwen op de aftermarket: “Technologie is het toverwoord.”

Er komen vele ontwikkelingen op de branche af. Dealers zagen hun aftersalesomzet afnemen in 2016. Bandenspecialisten weten niet of ze de continuïteit nog kunnen waarborgen met hun core business en zoeken naar verbreding. Ondertussen zijn autobedrijven huiverig voor de opkomst van de connected car.

Online apk

“Belangrijk is ook wie de regie gaat voeren in het aftersalestraject”, denkt Van Leeuwen. “Dat heeft niet alleen invloed op de auto, maar ook hoe de klant straks omgaat met zijn onderhoudsadres. Verder speelt de overheid een niet onbelangrijke rol. Vooral door het toekomstige beleid van de algemene periodieke keuring. De combinatie van de connected car en digitale rijveiligheidssystemen (ADAS) zullen ertoe leiden dat een deel van de apk online kan plaatsvinden. Volgens het RDW zou dat zelfs nu al kunnen. Het is heel aannemelijk dat er straks een online apk-dossier wordt opgebouwd. En dat zal niet één keer per jaar gebeuren. Dit kan 24/7 als een zogenaamde dynamische controle van het voertuig.”  Lees hier het volledige interview met Theo van Leeuwen

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1691 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen