Vattenfall breidt oplaadhub uit met batterij

Op de P+R op Zeeburgereiland in Amsterdam kunnen voortaan zestien elektrische auto’s tegelijk opladen dankzij een grote batterij. Zonder de batterij waren dat er maar zes.

De nieuwe oplaadhub, met een opslagcapaciteit van 336 kWh, is het resultaat van een samenwerking tussen energiemaatschappij Vattenfall, de gemeente Amsterdam en Heijmans, die zorgt voor het beheer en onderhoud van de installatie.

Slimme software stemt vraag en aanbod op elkaar af door energie van het net op te slaan in de batterij, totdat deze nodig is om de elektrische voertuigen op te laden. Hierdoor is het mogelijk om sneller te laden in gebieden waar het elektriciteitsnetwerk een hoge piekbelasting niet of onvoldoende aankan. Op deze manier zou verzwaring van het elektriciteitsnet niet direct nodig zijn. 

Test

De plaatsing van de batterij in combinatie met de acht laadpalen is een test van vijf jaar. Aan de hand van de verzamelde data ontstaat een beeld hoe opgeslagen elektriciteit op het juiste moment op de juiste oplaadplek beschikbaar te maken is. Ook wordt duidelijk hoe een batterij zo efficiënt mogelijk kan worden ingezet.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2959 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *