VW ontwikkelt prototype autonome laadrobot

Volkswagen heeft een prototype van een autonome laadrobot ontwikkeld. De mobiele machine kan zelfstandig naar geparkeerde elektrische auto’s rijden om ze ter plekke op te laden. Daarmee zou in de nabije toekomst het zoeken naar een laadpunt voorbij kunnen zijn.

Met het prototype brengt Volkswagen het laadpunt naar de auto in plaats van andersom. Bovendien kan een parkeergarage zonder ingewikkelde en kostbare maatregelen snelle en efficiënte laadservice bieden. Zodra de robot een seintje krijgt, via een app of V2X-communicatie, rijdt hij met een mobiele powerbank naar de te laden auto.

Camera’s

De laadrobots zijn voorzien van camera’s, laserscanners en ultrasone sensoren. Ze stellen de robots in staat om de powerbanks volledig geautomatiseerd te koppelen aan het betreffende E-voertuig en zelfstandig door de garage te rijden. Nadat de auto is gekoppeld, rijdt de robot door naar volgende voertuigen om hetzelfde te doen. Geeft de powerbank aan klaar te zijn met laden, dan regelt de robot de ontkoppeling en zorgt hij dat de stroombron wordt volgeladen. Menselijk ingrijpen is niet nodig.

Volkswagen is medeoprichter van Ionity, het Europese netwerk van snellaadstations om lange afstanden te kunnen afleggen. Op termijn zou laden van een auto net zo makkelijk moeten zijn als het laden van een smartphone.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *