Wisselen van rijbaan met druk op de knop

Ford heeft een rijhulpsysteem getest dat kan helpen om het wisselen van rijstrook en het uitvoeren van inhaalmanoeuvres eenvoudiger en meer ontspannen te maken. Het systeem werkt door simpelweg de richtingaanwijzer in te schakelen. De test vond plaats van april 2019 tot en met februari 2021 in zeven landen en omvatte zeventig auto’s van dertien automerken. 

Lane Change Assist (LCA) maakt gebruik van radarsensoren om vast te stellen of de rijstrook naast de auto vrij is. Het geeft de bestuurder een signaal als veilig van rijstrook kan worden gewisseld.

Openbare weg

De technologie wordt deze week voor het eerst op de openbare weg gedemonstreerd op een snelweg nabij Hamburg, Duitsland, als onderdeel van het Intelligent Transport Systems World Congress, dat daar van 11 tot en met 15 oktober plaatsvindt.

Het LCA-systeem zorgt ervoor dat de bestuurder een volledige wisseling van rijstrook kan ‘uitvoeren’ zonder actief gebruik te maken van het stuurwiel en de pedalen. De bestuurder moet wel op de weg en het verkeer letten.

Als het systeem een langzamer rijdend voertuig opmerkt in de rijstrook vóór de auto, suggereert het de bestuurder een wisseling van rijstrook. Die suggestie wordt overgenomen door simpelweg de richtingaanwijzer aan de desbetreffende kant in te schakelen.

Bestuurder alert

De bestuurder moet wel klaar zijn om in te grijpen als de situatie daarom vraagt. Een op de bestuurder gerichte camera in het instrumentenpaneel houdt de blik en de positie van het hoofd van de bestuurder in de gaten om zeker te zijn dat die alert is. Als dat niet het geval is, blijft het systeem wel actief, maar vraagt het om de besturing over te nemen.

Voor de demonstratie is een Ford Focus uitgerust met Adaptive Cruise Control met Stop and Go en Lane Centring. Als het systeem is geactiveerd, houdt het de auto op de ingestelde snelheid en bewaart het een veilige afstand tot de voorliggende auto.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3147 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *