‘Auto van de zaak vanaf 2025 zonder uitstoot’

Alle nieuwe personenauto’s van de zaak moeten vanaf 2025 uitstootvrij zijn (batterij- of waterstofelektrisch). Daarnaar streeft een brede ‘road to zero’-coalitie, bestaande uit onder meer banken, milieuorganisaties, energiebedrijven en leasemaatschappijen.

Volgens de coalitie is dit nodig om de klimaatdoelen te kunnen halen, gezien het feit dat mobiliteit voor 20 procent verantwoordelijk is voor de totale CO2-uitstoot in Nederland.

In een pleidooi beargumenteren de organisaties waarom het zo belangrijk is om het zakelijke autogebruik aan te pakken: zakelijke auto’s maken zo’n twee keer zo veel kilometers als particuliere auto’s, dus daar is veel klimaatwinst te behalen. In totaal zou het gaan om een besparing van 2 miljoen ton CO2-uitstoot in 2030 als alle nieuwe personenauto’s van de zaak nulemissie zijn.

Concurrerend

Werkgevers zijn er ook bij gebaat, aldus het pleidooi, omdat de kosten van emissieloos vervoer snel dalen. De organisaties verwijzen daarbij naar de Car Cost Index 2021 van Leaseplan. Daarin staat dat elektrische auto’s, ook in het leasesegment, steeds vaker concurrerend zijn met brandstofauto’s. Dit komt onder meer door dalende batterijprijzen, fiscale vergroening en lagere onderhoudskosten voor elektrische auto’s.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

  • 25 november 2021 om 12:17
    Permalink

    Ik lees uw artikel auto van de zaak 2025 uitstoot vrij. Dit kan echter nooit, waarmee worden de batterijen opgeladen. Groene stroom? Krijg ik dan grijze stroom geleverd. Zonne energie? Rijden deze auto’s dan niet, als de zon aan is? Saldering? Hoe lang nog. Ofwel uitstoot vrij, bestaat niet. Men houdt dat ons voor, maar a.u.b. schrijf over de werkelijke uitstoot eens een artikeltje.
    Mvrgr

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *