Groei autoleasepark remt af

Het Nederlandse autoleasepark groeide in 2020 met 1,5 procent tot 1.145.000 voertuigen. Daarmee neemt het park minder snel toe dan in voorgaande jaren.

Dat blijkt uit jaarcijfers van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA). De beperkte groei van het autoleasepark is de optelsom van een daling in het aantal geleasete personenauto’s (-2,1 procent tot 724.800) en een stijging van het aantal geleasete bestelwagens (+2,9 procent naar 206.000 voertuigen) en vooral een met 14 procent gestegen volume aan privé geleasete auto’s (naar 214.300 auto’s).

Dat er minder personenauto’s geleaset werden in 2020 is ongetwijfeld het gevolg van de corona-pandemie, waardoor er minder zakelijke kilometers gereden werden en bedrijven, wellicht ook uit noodzaak om te kunnen overleven, zijn gaan snijden in de kosten.

Elektrisch

1 op de 4 nieuw geleasete personenauto’s (zakelijk en particulier) was in 2020 elektrisch. In 2019 was dit nog 1 op de 5,5 auto. Het merendeel is volledig elektrisch en een klein deel plug-in hybride. Renate Hemerik, voorzitter VNA, ziet bij de acceptatie van elektrisch rijden een belangrijke maatschappelijke rol voor privélease: “De coronapandemie heeft een beweging in gang gezet van ov naar individueel vervoer. Private lease maakt nieuwe en jong gebruikte auto’s financieel bereikbaar, zodat consumenten veilig en duurzaam op weg kunnen. Gelukkig is dat nu ook steeds vaker volledig elektrisch.”

Bestelwagens

De groei in de bestelwagensector zal vooral te maken hebben met de explosieve groei van besteldiensten, nu winkels en horeca al een tijd dicht zijn en er veel meer aan huis moet worden bezorgd.

Renate Hemerik: “De autoleasebranche wil overheden en bedrijfsleven helpen het bestelwagenpark te elektrificeren. Zeker nu de financiële buffers van ondernemers zijn aangetast, is lease een belangrijke schakel in het verwezenlijken van de ambities in zero emissie stadslogistiek. De leasesector helpt ondernemers ‘duurzaam investerend’ de crisis uit te komen. Net als bij  personenauto’s, waar 60 procent van de elektrische auto’s wordt geleaset, willen we de markt voor elektrische bestelwagens aanjagen.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2466 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *