Leaseplan: EV is concurrerend

De totale kosten van een elektrische auto uit zowel het compacte (B1) als het populaire middensegment (D1) zijn in Nederland volledig concurrerend in vergelijking met voertuigen met een verbrandingsmotor.

Dat concludeert Leaseplan in de 2020 Car Cost Index, een jaarlijks overzicht waarin de werkelijke kosten van het bezit van een auto inzichtelijk maakt in achttien Europese landen. Het gaat daarbij om alle kosten inclusief brandstof, afschrijvingen, belastingen, verzekeringen en onderhoud.

Tientje verschil

Voor auto’s uit het compacte (B1) en kleine middenklassegment (C1) geldt dat die totale maandelijkse kosten voor een benzineauto in Nederland 711 euro bedragen en 721 euro voor een elektrische auto. De kosten van een diesel zijn aanmerkelijk hoger: 806 euro.

Tex Gunning, ceo van LeasePlan, heeft wel een kanttekening bij het klaarblijkelijke succes van de elektrische auto: “Het goede nieuws is dat de kosten van elektrische auto’s dalen en gelijktijdig het aandeel in de tweedehandsmarkt stijgen. Het slechte nieuws is dat overheden onvoldoende voorzien in de laadinfrastructuur die nodig is om aan de marktvraag te voldoen. In alle landen zien we dat nationale en lokale beleidsmakers een stap extra moeten zetten en we roepen hen op om te investeren in een universele, betaalbare en duurzame laadinfrastructuur zodat iedereen de overstap naar een elektrische auto kan maken. Het ondersteunen van de overgang naar elektrische mobiliteit is de beste investering die regeringen kunnen doen – elektrische auto’s zijn goed voor automobilisten, goed voor de luchtkwaliteit en een van de meest effectieve manieren om klimaatverandering tegen te gaan.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3423 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

  • 3 oktober 2020 om 12:27
    Permalink

    Het LeasePlan verslag is een uiterst nuttige weergave van werkelijke ontwikkelingen. Andere partijen publiceren ook wel over de opkomst van EV’s, maar niet altijd, vakkundig; zo publiceerde Rabo Bank onlangs op haar zakelijke web-site duidelijk foutief over het verschil in exploitatiekosten van benzine en elektrische auto’s, ze hebben daar een onbetrouwbare bron voor gebruikt met belachelijke uitkomsten; Rabo had beter de LeasePlan info kunnen gebruiken om haar klanten te informeren. Vooral in deze tijd van grote veranderingen is het nuttig en nodig de aangeboden informatie actie te controleren op juistheid. Geloof dus niet meteen wat gepubliceerd wordt door iemand waarvan de vakkundigheid niet vaststaat.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.